Om hockey

Ishockey är en väldigt populär sport som Sverige dessutom är väldigt duktiga på. Vi tävlar alltid mot jättarna såsom Ryssland, USA, Finland och Kanada. Det är antagligen en lika stor adrenalinkick att vara domare på planen som att spela. För att kunna döma en hockeymatch korrekt finns det speciella direktiv och regler som måste följas.

Det Internationella Ishockeyförbundet, IIHF, är den organisation som bestämmer reglerna. Regelboken inom hockey korrigeras vart fjärde år. Internationella ishockeyförbundet har funnits ända sedan 1922 och skapades för att tillgodose de olika föreningarnas intressen, önskemål och behov.  Internationella Ishockeyförbundet ansvarar även för inlineshockey som är en kombination av ishockey och innebandy och kan utövas både inomhus och utomhus. Det är sommarens variant av ishockey och spelas precis som namnet antyder, med inlines.

Reglerna inom hockey har skiftat något sedan IIHF:s start. På grund av att spelare, ledare och funktionärer vill ha en mer säker grund att stå på har direktiven under de senare åren dock inte ändrats. Att ändra direktiven för spelet kan leda till en osäkerhet bland spelarna och de andra aktörerna som inte ger en långsiktig positiv effekt. Poängen med ishockeyreglerna är att möjliggöra en så rättvis bedömning som möjligt och ta bort oschysst spel, såsom ”Low hits”, holding, interferance och hooking.

En domare bedömer direktiven i tre olika sektioner, spelförstörande moment, spelarens säkerhet och Fair Play. Det finns sedan ett antal termer som domaren använder sig av vid bedömning av en utvisning. Uppenbar (Obvious) innebär att en överträdelse har skett på planen, Fördel (Benefit) är när ett lag drar fördel av överträdelsen och Skada (Injury) används när en skada skett på grund av överträdelsen eller när det finns en risk för skada.

hockeyy